Dog Care Zeeland

For a healthy dog

Waarom hondenmassage?

Voor veel mensen is hondenmassage nog een onbekend iets, net zoals de vele voordelen die hondenmassage met zich meebrengt; massage verbetert namelijk de beweeglijkheid van de hond, het geeft een stukje ontspanning doordat je met massage het stressniveau verlaagt en het kan een positieve bijdrage leveren als ondersteuning voor gedragsproblemen en/of angstgedrag bij de hond.

Let wel op dat massage nooit een bezoek aan een dierenarts, specialist of gedragstherapeut vervangt.

Waar kan massage onder andere voor worden ingezet:

Ontspanningsmassage:
Uiteraard hoeft uw hond geen klachten te hebben om toch een massage te ontvangen, alleen bewuste aanraking kan al als prettig worden ervaren door de hond. Met een ontspanningsmassage houdt u uw hond lichamelijk gezond en in balans. Wanneer u de hond zelf masseert bouwt u ook een betere vertrouwensband op met hem/haar en ziet u sneller wanneer uw trouwe viervoeter iets mankeert. En nog een voordeel van zelf massage geven is dat dit ook ontspannend voor uzelf werkt. Als u geïnteresseerd bent in een workshop Ontspanningsmassage om uw eigen hond te masseren kunt u het contactformulier invullen op het tabblad  Tarieven & Contact en dan neem ik z.s.m. contact met u op.

Lichamelijke klachten:
Zowel bij oudere als bij jonge honden kan er sprake zijn van lichamelijke klachten. Denk bij een oudere hond bijvoorbeeld aan stijfheid door minder beweging, doorbloedingsproblemen, afname van weefselkwaliteit en artrose. Doordat je met massage warmte overbrengt, de bloed- en lymfecirculatie in beweging brengt en de bespiering op spanning houdt heeft dit een gunstig effect op het functioneren van de spieren en de gewrichten en kan, in sommige gevallen, het de pijn verlichten.
Ook help je met massage de doorbloeding in de huid, het onderhuids bindweefsel, de spieren en de gewrichten te verbeteren waardoor afvalstoffen versneld kunnen worden afgevoerd. Wanneer er sprake is van verklevingen en littekenweefsel in huid en spieren kan dit d.m.v. massage ook worden
losgemaakt.

Gedragsproblemen:
Bij gedragsproblemen kunt u denken aan onzeker, onrustig, ongewoon, angstig of agressief gedrag bij honden. Door angst en stress ontstaat spanning in het hele lichaam, denk hierbij o.a. aan een gespannen rug, stijve achterhand en koude uiteinden. Als deze lichamelijke spanning langdurig aanhoudt kan dit leiden tot extreme reacties zoals angstagressie, vluchtgedrag en in zichzelf keren maar kunnen er ook allerlei lichamelijke problemen ontstaan zoals spier- en gewrichtsproblemen.
Met massage beïnvloed je zowel het zenuwstelsel als het hormoonstelsel waardoor er een gezonde balans ontstaat in het ervaren van diverse emoties. Door aanrakingen en massage langzaam op te bouwen bij jonge honden of honden met gedragsproblemen werk je aan een betere lichamelijke bewustwording, wat weer leidt tot betere concentratie in zowel prikkelrijke als prikkelarme omgevingen doordat er nieuwe zenuwbanen worden aangemaakt.

Hieronder een kleine opsomming van wat hondenmassage voor uw hond kan betekenen, u zult begrijpen dat ik niet alle effecten van massage kan benoemen:

 - Werkt ontspannend en kalmerend voor lichaam en geest
 - Verhoogt de concentratie en het lichaamsbewustzijn
 - Verbetert de doorbloeding van de huid, het onderhuids bindweefsel en de spieren
 - Stimuleert de bloed- en lymfecirculatie
 - Bevordert de afvoer van afvalstoffen
 - Werkt pijn verlichtend
 - Helpt bij het losmaken van verklevingen bij littekenweefsel
 - Maakt spieren los en soepel en stimuleert de spieractiviteit

Nieuwsgierig geworden naar nog meer effecten van bewust aanraken en massage? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op zodat ik u van meer informatie kan voorzien.